Ulmer Schachtel Baján projekt

 Kép1

Ulmer Schachtel/ulmi dereglye Baján,

a Duna mentén a Duna utcában

A Bajai Német Önkormányzat, a Bácskai Németekért Közalapítvány és a Bácska Német Kultúrális Egyesület a Magyarországi Németek Általános Művelődési Központjával egyeztetve elhatározta, hogy Baján eredeti nagyságban egy „Ulmer Schachtel“-t, ulmi dereglyét építtet.

A hajó hármas célt szolgál majd:

  1. Emléket állít őseink számára, akik túlnyomó részt a 18. században ilyen hajókon vándoroltak dél- és középnémet területekről Magyarországra és szaktudásukkal, illetve szorgalmukkal jelentősen hozzájárultak a török idők után az ország újjáépítéséhez. Az emlékmű az elkövetkező generációkat származásukra emlékezteti és egyben szűkebb hazánk, a Bácska iránti elkötelezettségünket is hirdeti.
  2. Turisztikai attrakcióként szolgál Baján és Bács-Kiskun megyében, ahol még sok magyarországi német él, de sok külföldi vendég is megfordul. Mivel ez az Ulmer Schachtel az egyedüli eredeti nagyságban megépült hajó Magyarországon, reméljük, hogy sok látogatót vonz majd Bajára.
  3. Legfontosabb célkitűzésünk, hogy ez a hajó egy különleges tanítási helyként ismeretterjesztési célokat szolgáljon, segítse a tanulókat és érdeklődőket a magyarországi németek történelmének és kultúrájának jobb megismerésében. A hajó fedélzetén lévő faépületben diák- és turistacsoportokat, de egyéni látogatókat is lehet fogadni azzal a céllal, hogy közös projekteket és kiállításokat valósítsunk meg.